Najlepsze ciasto z borówką amerykańską czyli kruchy placek z borówkami, jak z filmu „Jagodowa miłość”. Przepis na ciasto z borówką amerykańską na kruchym spodzie, z nadzieniem z borówek, skórki pomarańczy i cynamonu.
200gmasła1 kostka; zmrożone przez ok. 30 minut w zamrażarce
½łyżeczki soli
4łyżeczki cukru lub cukru pudru
½szklanki bardzo zimnej wody
Nadzienie
6szklanek borówki amerykańskiej
½szklanki cukru
4łyżeczki mąki ziemniaczanej
2-3łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50gmasła¼ kostki
1łyżkasoku pomarańczowego
1szczyptacynamonu
Instrukcje
Zmrożone masło ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Do miski z masłem dodajemy przesianą mąkę, cukier i sól.
Delikatnie mieszamy składniki i szybko wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo, w trakcie wyrabiania, zimną wodę.
Odstawiamy przykryte lub zawinięte w folię ciasto do lodówki na min. 1 godzinę.
Wszystkie składniki na nadzienie (oprócz masła) delikatnie mieszamy w misce.
1/3 ciasta wykładamy na dnie, a 1/3 wylepiamy boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałą, 1/3 część rozwałkowujemy, podsypując mąką, na kształt koła o średnicy tortownicy. Na środku robimy kilka niedużych nacięć, przez które w trakcie pieczenia będzie mogło wydostawać się gorące powietrze.
Owoce przekładamy do tortownicy wylepionej ciastem. Na wierzchu układamy małe kawałeczki masła i przykrywamy rozwałkowanym kołem z ponacinanego ciasta. Zlepiamy brzegi koła z ciastem wylepionym na bokach tortownicy.
Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut.