4gruszkiobrane, bez ogryzków, pokrojone w ćwiartki, a następnie na długie plasterki
4jajka
200gmasła1 kostka; o temperaturze pokojowej
1szklankamąki migdałowejmożna zmiksować słodkie migdały ze skórką lub blanszowane w blenderze wysokoobrotowym
⅔szklankimąki pszennejtortowa typ 450 lub orkiszowa typ 500-600; przesiana
¾szklankicukrupolecam ksylitol lub erytrytol (mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny ciasta)
⅓szklankiorzechów włoskichgrubo posiekane, ze skórką
2łyżeczkiproszku do pieczenia
1łyżeczkacynamonu
½łyżeczkimieszanki kolendry, imbiru, pieprzu i goździkówrozgniecione w moździerzu; można zastąpić dodatkowym cynamonem
Sos waniliowy
1szklankaśmietanki kremówki
50gmasła¼ kostki
⅓szklankisyropu z agawymożna zastąpić ½ szklanki cukru lub ksylitolu/erytrytolu
1łyżeczkaekstraktu z wanilii
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na temperaturę 180°C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg).
Ciasto
Masło ucieram z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puch.
Dodaję 1 jajko i rozmiksowuję masę do połączenia składników. Dodaję kolejne jajka po jednym, za każdym razem rozmiksowując całość przed wbiciem kolejnego jaja.
Dodaję mąkę, mielone migdały oraz orzechy i proszek do pieczenia. Na najmniejszych obrotach miksera łączę wszystkie składniki do uzyskania nielejącej masy.
Przekładam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej odrobiną mąki. Wyrównuję powierzchnię.
Na wierzchu ciasta układam dekoracyjnie plasterki gruszek (ja ułożyłam odwrotnie niż wcześniej planowałam, bo powinny leżeć cieńszą stroną ku środkowi). Nie wciskam gruszek w masę!
Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę przez 50-60 minut. Gdy wierzch się zrumieni, na ok. 5 minut przed końcem pieczenia, lekko uchylam drzwiczki i wbijam w środek ciasta wykałaczkę. Gdy wyjdzie sucha, można wyjmować tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
Ciasto zostawiam w tortownicy do wystudzenia, stawiając na kratce. Od spodu do tortownicy ma mieć dostęp powietrze.
Sos waniliowy
W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowuję sos. Wszystkie składniki zagotowuję w niedużym garnku.
Zmniejszam ogień tak, żeby mieszanka delikatnie bulgotała i gotuję przez 5 minut. Całość powinna zgęstnieć do konsystencji sosu beszamelowego. Jeśli gęstość jest za mała (ksylitol, erytrytol i syrop z agawy nie ulegają karmelizacji tak jak cukier), odlewam kilka łyżek do szklanki i mieszam z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej lub pszennej. Dokładnie rozcieram grudki, następnie rozrzedzam kilkoma niewielkimi porcjami śmietankowej mieszanki. Następnie łączę całość i dokładnie mieszam do zgęstnienia, już bez gotowania na ogniu.