Najłatwiejsze ciasto z malinami i orzechami nerkowcami, które można też przygotować z dodatkiem innych owoców. Pyszne, szybkie ciasto z malinami bez miksowania.
3łyżeczki proszku do pieczeniaprzesiany razem z mąką
¾-1szklanka cukrumożna zastąpić ksylitolem
¾szklanki oleju lub stopionego masła
¾szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, wody lub soku pomarańczowegodo wyboru
250gświeżych malin
100gorzechów nerkowcówmożna zastąpić pistacjami, orzechami włoskimi lub blansowanymi migdałami
skórka starta z ½ pomarańczyopcjonalnie
1łyżka ekstraktu z waniliilub miąższ z 1 laski wanilii; opcjonalnie
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na 180 °C (czas nagrzewania jest równy czasowi mieszania składników).
Mąkę z proszkiem mieszam z cukrem w misce za pomocą łyżki.
Dodaję mokre składniki na ciasto: jajka, jogurt (lub inny dodatek płynny z listy - do wyboru), olej lub masło oraz skórkę z pomarańczy lub wanilię i mieszam całość łyżką na gładkie, gęste ciasto.
Przekładam ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną.
Wierzch ciasta posypuję nerkowcami i delikatnie, na różną głębokość, wciskam w masę maliny.
Wstawiam do piekarnika na ok. 50-60 minut. Piekę do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce, w foremce. Z foremki wyjmuję dopiero całkowicie wystudzone.
Ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą z czekolady.
Ciasto z malinami bez mleka - mleko zwierzęce można zastąpić mlekiem roślinnym lub wykorzystać wodę, albo sok z pomarańczy.Ciasto z malinami bez jajek - zamiast trzech jajek do masy można dodać 1½ dojrzałego, słodkiego banana (można zmniejszyć ilość cukru w cieście lub całkowicie go pominąć).Ciasto z malinami wegańskie - upieczone na oleju, z bananem zamiast jajek i wodą oraz sokiem z pomarańczy zamiast jogurtu czy mleka.Ciasto z malinami bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić mąką bezglutenową.Przydatne poradniki: