Ciasto z rabarbarem łatwe do zrobienia, bo wystarczy zmiksowanie składników, bez ubijania piany z białek. Smaczne ciasto z rabarbarem, które można też upiec na mące razowej oraz w wersji bez mleka, z dodatkiem soku z pomarańczy.
5łodyg rabarbarupokrojony na plasterki o grubości ok. 2 cm; jeśli ma grubą skórkę, można go obrać
3jajkamałe; można zastąpić 2 dużymi
100gmasła½ kostki; miękkie
1szklanka mąki pszennejtortowa typ 400-450 dla najlepszej puszystości, razowa lub orkiszowa dla niskiego indeksu glikemicznego
¾szklanki cukrupolecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
½szklanki soku z pomarańczy
1łyżeczka proszku do pieczenia
½laski waniliitylko wydrążony miąższ
½pomarańczytylko skórka starta na tarce o drobnych oczkach
Do dekoracji
cukier puderprzesiany przez sitko
Instrukcje
Masło ucieramy na puszysty krem na wysokich obrotach miksera.Krok 2. Do masła dodajemy cukier i znów ucieramy mikserem, aż składniki się połączą.Krok 3. Do miski z kremem maślanym wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując całość przed dodaniem kolejnego jaja.
Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z pomarańczy i wanilię. Całość ucieramy przez ok. 3 minuty, na średnich obrotach miksera.
Dodajemy do masy rabarbar i skórkę z pomarańczy, a całość mieszamy chwilę łyżką.
Przelewamy masę do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, kaszą manną lub bułką tartą albo wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
Pieczemy ciasto z rabarbarem przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto po wyjęciu powinien być suchy; jeśli patyczek jest wilgotny, kolejną próbę przeprowadzamy po 5 minutach).W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.
Gotowe ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, żeby ze wszystkich stron do tortownicy miało dostęp chłodniejsze powietrze.
Całkowicie wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, dekorujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy.
Ciasto z rabarbarem bez jajek - każde 1 jajko trzeba zastąpić 1 łyżką zmielonych w młynku elektrycznym lub blenderze nasion lnu złocistego (jasne) lub siemienia lnianego (ciemne), zalanych wcześniej 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionych do wystudzenia.