2szklanki świeżych truskawekumyte, bez szypułek, osuszone na papierowym ręczniku
1szklanka mąki pszennejdodatkowo, osobno, 1 łyżka
¾szklanki cukru
½szklanki jogurtu naturalnego lub wody mineralnej gazowanej
1łyżeczka proszku do pieczeniapłaska
200gmasła1 kostka
½laski waniliitylko wydrążony miąższ; lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
2jajka
1łyżkasoku z cytryny
1szczypta soli
cukier puderdo dekoracji
Instrukcje
Miękkie masło miksujemy za pomocą elektrycznego miksera na puszysty krem.
Dodajemy cukier i ucieramy aż połączy się z masłem (nie musi się całkowicie rozpuścić).
Dodajemy jajka (po jednym), cały czas ucieramy, aż do gładkości. Kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do masy masłowej.
Ucieramy mikserem aż do gładkości, dodając pod koniec ucierania jogurt lub wodę z sokiem z cytryny.
Wykładamy na posmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 21-24 cm.
Truskawki układamy na wierzchu ciasta (kilka można wcisnąć nieco głębiej do środka).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez 1 godzinę. Pod koniec pieczenia wbijamy w środek ciasta wykałaczkę – jeśli jest sucha, możemy wyjąć ciasto z truskawkami z piekarnika.
Po wyjęciu, przez ok. 10-15 minut, pozostawiamy do ostudzenia, nie wyjmując z foremki. Gdy wystygnie, wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem.
Porcję ciasta na talerzu można dodatkowo polać syropem, ozdobić kilkoma świeżymi truskawkami oraz listkiem mięty lub stewii. W wersji absolutnie kalorycznej dokładamy do szczęścia bitą śmietanę :).