Słowo kluczowe: ciecierzyca z pomidorami, ciecierzyca z sosem pomidorowym, ciecierzyca z sosem z pomidorów
Servings: 4
Calories: 179kcal
Author: Dorota Kamińska
Składniki
1cebulapokrojona w piórka
100gsuchej ciecierzycylub 200 g ugotowanej, może być z puszki, odcedzona
1papryczka chiliczerwona lub zielona, drobno posiekana
2szklankisoku z pomidorów 100% lub pulpy/passatymożna wykorzystać też 250 g świeżych, dojrzałych i słodkich pomidorów, pokrojonych w niedużą kostkę
1-2ząbkiczosnku
½łyżeczkiświeżego imbirustarty na tarce o drobnych oczkach
1łyżkaoleju do smażeniaw wersji wegetariańskiej można zastąpić masłem klarowanym
1łyżeczkacukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, erytrytol lub w zastępstwie syrop z agawy, które mają niski indeks glikemiczny i mniej kalorii niż biały cukier
½łyżeczkigorczycy
½łyżeczkikurkumy
½łyżeczkiprzyprawy garam masalaaromatyczna mieszanka m. in. kminku rzymskiego, kolendry, pieprzu, kardamonu, suszonych liści laurowych, goździków, cynamonu, chili i gałki muszkatołowej
1szczyptachili
sól, pieprz
2łyżkisoku z cytryny, limonki lub pomarańczyopcjonalnie
Na niedużym ogniu podsmażam na patelni, na oleju, gorczycę.
Gdy nasiona zaczną delikatnie podskakiwać, dodaję cebulę z czosnkiem, papryczką chili i imbirem i szklę.
Dodaję pomidory/sok/pulpę i trzymam całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
Doprawiam chili, garam masala, kurkumą, solą, pieprzem i cukrem. Trzymam na ogniu jeszcze przez 5 minut, żeby sos odparował i zgęstniał.
Dodaję ugotowaną, odcedzoną ciecierzycę, mieszam i gotuję pod przykryciem, na niedużym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dodaję sok z cytrusów dla urozmaicenia smaku.
Podaję z ugotowanym ryżem lub kaszą, a po wierzchu posypuję kolendrą.