Creme caramel czyli pudding z karmelem lub krem karmelowy, podobny do creme brulee, ale przygotowywany w nieco inny sposób. Creme caramel pieczony z mleka i jajek, wanilii oraz karmelu, pyszny deser.
3szklanki mlekapołowę mleka można zastąpić słodką śmietanką 12-36%
2jajka
3żółtka
½szklanki cukrubiały lub brązowy
1szczypta soli
1laskawaniliitylko wydrążony miąższ; można zastąpić 2 łyżkami ekstraktu z wanilii
Instrukcje
Nagrzewamy piekarnik do 160 °C (góra+dół) lub 140 °C (termoobieg). W niedużym rondlu przygotowujemy karmel: mieszamy wodę z cukrem i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu przechylając garnek. Karmel powinien nabrać bursztynowego koloru po ok. 6 minutach.
Szybko przelewamy karmel do kokilek włożonych do żaroodpornego naczynia lub wysokiej blaszki do pieczenia.
W średnim garnku (może być ten od karmelu, jeśli ma odpowiednią objętość) podgrzewamy mocno mleko (nie zagotowujemy!).
Jajka, żółtka, sól i cukier ubijamy w misce za pomocą trzepaczki lub miksera, aż do rozpuszczenia cukru.
W czasie ubijania dodajemy stopniowo podgrzane mleko, chochelka po chochelce, a na koniec - wanilię. Jeśli w masie są grudki, przed dodaniem wanilii przelewamy całość przez gęste sito.
Przelewamy masę do kokilek, a naczynie żaroodporne/blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Napełniamy naczynie żaroodporne/blaszkę wodą, do połowy wysokości kokilek.
Pieczemy creme caramel przez ok. 35 minut, aż masa się zetnie.
Gorące kokilki wyjmujemy z naczynia, korzystając z rękawic lub grubej ścierki i odstawiamy do wystudzenia.
Przykrywamy wystudzone kokilki i wstawiamy do lodówki na 3 godziny, do schłodzenia.
Każdą porcję kremu oddzielamy od boku kokilki za pomocą noża, następnie przykładamy od góry talerzyk, obracamy i delikatnie poruszamy kokilką na boki, podnosząc ją następnie i wyjmując creme caramel.