Przepis na crumble z jabłkami czyli pieczone jabłka z kruszonką, pachnące cynamonem i innymi przyprawami korzennymi, opcjonalnie z dodatkiem rodzynek, orzechów i płatków owsianych. Najlepsze crumble jabłkowe na deser!
½łyżeczkimieszanki imbiru, gałki muszkatołowej, kolendry, pieprzu i chiliopcjonalnie
Do dekoracji
lody waniliowe
bita śmietana
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół).
Kruszonka
Cukier z mąką mieszam w misce, dodaję masło i rozcieram do uzyskania niewielkich grudek.
Nadzienie jabłkowe
Jabłka skrapiam sokiem, posypuję mąką z przyprawami i cukrem, dodaję opcjonalnie dodatki. Przerzucam całość w sporej misce.
Pieczenie crumbli
Smaruję formę lub foremki masłem, układam na dnie nadzienie i posypuję kruszonką.
Piekę przez 30 minut (foremki) lub 40 minut (większa forma), do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Serwuję na gorąco lub zimno, same lub z wybranymi dodatkami.
Uwagi
Crumble z jabłkami będą doskonale smakować w wersji z granolą: wystarczy przygotować mieszankę do domowej granoli i przed pieczeniem wymieszać ją z jabłkami. Bez dodatku mąki - fajny pomysł?Przydatne poradniki: