Pyszne crumble ze śliwkami i kokosem, bezglutenowe i słodzone ksylitolem lub erytrytolem, albo klasycznym cukrem. Pięknie pachnące śliwki z kruszonką na deser.
8śliwekbez pestek, pokrojone w połówki lub ćwiartki
1łyżeczkaekstraktu z wanilii
2łyżkigrubo siekanych orzechów włoskich, blanszowanych migdałów lub nasion słonecznikaopcjonalnie
3łyżeczkicukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol)opcjonalnie; jeśli śliwki okażą się mało słodkie
Kruszonka kokosowa
5łyżekwiórków kokosowych
4łyżkimąkiorkiszowa lub mieszanka bezglutenowa
2łyżkicukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol)
50gmasłaschłodzone
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg).
Nadzienie owocowe
Wszystkie składniki nadzienia owocowego mieszam w misce, delikatnie potrząsając. Układam na dnie foremki (np. natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 24 cm).
Kokosowa kruszonka
Mąkę mieszam w misce z cukrem i kokosem i dodaję pokrojone w kostki masło.
Rozcieram szybko kruszonkę palcami, żeby tłuszcz połączył się z suchymi składnikami.
Śliwki z kruszonką
Posypuję śliwki kruszonką (opcjonalnie można kilka kawałków owoców zostawić na wierzchu).
Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut i piekę do uzyskania złocistego koloru kruszonki. Podaję na ciepło, idealnie z gałką lodów waniliowych.
Uwagi
Crumble ze śliwkami bezglutenowe najlepiej przygotować z wykorzystaniem uniwersalnej mieszanki najlepszej.Crumble ze śliwkami bez nabiału - masło można zastąpić schłodzonym olejem kokosowym rafinowanym.