2cukiniemałe, pokrojone w okrągłe lub podłużne plastry o grubości ok. 5-10 mm lub podłużne ćwiartki/ósemki
4łyżki oliwy
½łyżeczki soli
½łyżeczki pieprzu
Dodatki do przyprawienia (do wyboru)
1cytrynawyciśnięty sok i starta skórka
2ząbki czosnkuprzeciśnięty przez praskę
½papryczki chilidrobno posiekana
1łyżeczka suszonych ziółprowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn
Dodatkowo
serdo pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem
Instrukcje
Cukinie nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach i dodatkach. Odstawiam, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
Układam plastry lub kawałki cukinii na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 35 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
Serwuję gorącą cukinię pieczoną, opcjonalnie posypaną od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera.