Cukinia z grilla z najsmaczniejszymi dodatkami. Cukinia z grilla - przepis z cytryną, czosnkiem lub papryczką chili. Pachnąca, grillowana cukinia krok po kroku.
2cukiniemałe, pokrojone w okrągłe lub podłużne plastry o grubości ok. 5-10 mm lub podłużne ćwiartki/ósemki
4łyżki oliwy
½łyżeczki soli
½łyżeczki pieprzu
serdo pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem
Dodatki do przyprawienia (do wyboru)
1cytrynawyciśnięty sok i starta skórka
2ząbki czosnkuprzeciśnięty przez praskę
½papryczki chilidrobno posiekana
1łyżeczka suszonych ziółprowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn
Instrukcje
Cukinie nacieramy oliwą i obtaczamy w przyprawach, ziołach i dodatkach. Odstawiamy, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
Układamy plastry lub kawałki cukinii na tacce do grillowania lub żeberkach grilla i grillujemy przez ok. 15 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki po ok. 7 minutach.
Serwujemy gorącą cukinię z grilla, opcjonalnie posypaną kawałkami ulubionego sera.