Curry z kurczaka na bazie jogurtu, lekko ostre, doprawione korzennymi przyprawami prażonymi na patelni. Doskonałe do podania z ryżem na obiad lub kolację w indyjskim stylu.
2ząbkiczosnkudrobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1łyżka imbiru
1szklanka pomidorówpokrojone w kostkę
sól, cukierpo szczypcie
Instrukcje
Mieszamy składniki na marynatę i wkładamy do niej kurczaka. Odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc).
Rozgrzewamy masło, dodajemy gorczycę, kolendrę, kardamon i goździki.
Gdy przyprawy zbrązowieją i zaczną „wyskakiwać” z garnka, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dokładamy czosnek i imbir. Smażymy aż cebula będzie brązowa.
Dodajemy pomidory, mieszamy i smażymy bez przykrycia, aż zmiękną, a masło wypłynie na powierzchnię.
Dodajemy kurczaka z jogurtem oraz sól i cukier, mieszamy i gotujemy powoli, aż mięso będzie miękkie, a z pozostałych składników powstanie gęsty, spójny sos (jeśli będzie zbyt gęsty, można delikatnie rozrzedzić go wodą).
Podajemy z ryżem i dodatkowym jogurtem naturalnym. Danie lepsze jest następnego dnia, kiedy mięso dobrze nasiąknie aromatem wszystkich przypraw.