Custard czyli krem angielski, znany też jako sos angielski. Gęsty sos jajeczny z wanilią, idealny jako dodatek do ciast i deserów oraz dekoracji naleśników.
2łyżeczkiekstraktu z waniliilub miąższ z 1 laski wanilii + 1 łyżka rumu
1łyżkamasłao temperaturze pokojowej
Instrukcje
Żółtka podgrzewam w rondlu, który unoszę nad większym garnkiem, w którym powoli gotuje się woda (podgrzewanie na parze). Mieszam widelcem w trakcie podgrzewania.
Po ok. 1 minucie, gdy żółtka zgęstnieją, dodaję stopniowo cukier. Cały czas mocno mieszam widelcem i trzymam rondel na parze.
Cieniutką strużką, cały czas trzymając rondel na parze i energicznie ubijając masę, dolewam mleko.
Przekładam rondel na palnik i na średnim ogniu, mieszając cały czas sos łyżką (najlepiej drewnianą), podgrzewam nadal. UWAGA: Nie wolno zagotować sosu!
Gdy sos jest na tyle gęsty, że przywiera do łyżki, zdejmuję z ognia.
Dodaję wanilię i rum lub ekstrakt oraz masło. Mieszam do połączenia składników.
Sos angielski serwuję na ciepło lub zimno, z ciastem, deserem lub jako polewę do naleśników.