Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Ćwikła
Najlepsza ćwikła z chrzanem - przepis na Wielkanoc. Ćwikła to gotowane lub pieczone buraki, utarte na tarce i wymieszane ze świeżym, drobno startym chrzanem. Można doprawić ją sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
40
minuty
minuty
Łączny czas:
45
minuty
minuty
Rodzaj:
Przekąska
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
ćwikła z chrzanem
Servings:
6
osób
Calories:
77
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
kg
buraków
umyte, ugotowane lub upieczone w skórkach (czas gotowania: ok. 30 minut; czas pieczenia: ok. 40 minut w temperaturze 220 °C, obrane)
2
laski
korzenia chrzanu
obrany
½
cytryny
tylko wyciśnięty sok
sól, cukier
Instrukcje
Chrzan ucieram na tarce o drobnych oczkach albo miksuję w blenderze.
Buraki ucieram na tarce o drobnych oczkach albo miksuję w blenderze.
Przyprawiam sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Podaję w salaterce, udekorowane np. listkami bukszpanu.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Wartości odżywcze
Serving:
165
g
|
Kalorie:
77
kcal
|
Carbohydrates:
17
g
|
Białko:
2
g
|
Sód:
130
mg
|
Potas:
552
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
11
g
|
Witamina A:
55
IU
|
Witamina C:
12.1
mg
|
Wapń:
27
mg
|
Żelazo:
1.3
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!