Czekoladowe trufle czyli domowe słodkości z czekolady. Trufle czekoladowe z gorzkiej czekolady, mleka i żółtek, z dodatkiem mocnej kawy, obtoczone w gorzkim kakao.
250ggorzkiej czekolady2½ tabliczki; najlepiej wykorzystać deserową 60%
¼szklanki mleka
100gmasła½ kostki
2żółtka
gorzkie kakao w proszkudo obtaczania
listki świeżej miętydo dekoracji
2łyżki bardzo mocnej kawyopcjonalnie
Instrukcje
Przygotowuję kąpiel wodną i rozpuszczam w niej czekoladę (podczas rozpuszczania można dodać mocną kawę).
Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, dolewam mleko i dokładnie mieszam, aż oba składniki się połączą.
Dodaję żółtka, znów dokładnie mieszam aż do połączenia składników.
Dodaję pokrojone w kostkę masło i rozpuszczam, cały czas mieszając aż powstanie gładka, czekoladowa masa.
Przelewam masę do płaskiego naczynia, które łatwo zmieści się do zamrażalnika. Wstawiam (wcześniej studzę) do mrożenia na ok. 15 minut, aż masa stwardnieje, ale będzie można ją wybierać z naczynia za pomocą łyżeczki.
Z utwardzonej masy formuję palcami niewielkie kulki (masę do formowania najlepiej nabierać za pomocą łyżeczki). Czekolada nie będzie lepić się mocno do rąk, gdy raz na jakiś czas opłucze się je w wodzie z kostkami lodu.