Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
osób
Mniejszy
Normalny
Większy
Czerwona kapusta zasmażana
Czerwona kapusta zasmażana do obiadu. Przepis na kapustę czerwoną zasmażaną, z dodatkiem odrobiny octu i złocistej zasmażki z mąki oraz czerwonego wina.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
1
godzina
godzina
Łączny czas:
1
godzina
godzina
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
czerwona kapusta zasmażana
Servings:
6
osób
Calories:
147
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
kg
czerwonej kapusty
poszatkowana
50
g
masła
¼ kostki; stopione
3
łyżki
mąki
½
szklanki
wywaru warzywnego
½
szklanki
czerwonego wina
wytrawne
2
łyżki
octu lub soku z cytryny
sól, cukier, pieprz
Instrukcje
Kapustę zalewamy niewielką ilością wrzątku i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez ok. 30-45 minut.
Mąkę rumienimy na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej.
Do mąki dodajemy stopione masło i zasmażamy na złoto-brązowy kolor.
Zasmażkę rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej wody lub wywaru warzywnego, zagotowujemy.
Do kapusty dodajemy sos mączny przygotowany z zasmażki, przyprawiamy solą i cukrem, mocno podgrzewamy.
Doprawiamy do smaku octem i winem, mieszamy i podajemy na ciepło.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak zrobić
wywar warzywny
Wartości odżywcze
Serving:
300
g
|
Kalorie:
147
kcal
|
Carbohydrates:
17
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
7
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Tłuszcze trans:
1
g
|
Cholesterol:
18
mg
|
Sód:
182
mg
|
Potas:
411
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
7
g
|
Witamina A:
2112
IU
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
1
mg
|
Vitamin B5:
1
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Vitamin B12:
1
µg
|
Witamina C:
95
mg
|
Vitamin E:
1
mg
|
Vitamin K:
64
µg
|
Wapń:
78
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
2
mg
|
Manganese:
1
mg
|
Magnesium:
28
mg
|
Phosphorus:
56
mg
|
Selenium:
2
µg
|
Zinc:
1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!