Deser z jagodami warstwowy, bez galaretki, wegański lub wegetariański, z nasionami chia. Najlepszy deser z jagodami na mleku kokosowym, łatwy i niskokaloryczny, bez cukru.
1szklanka mleka roślinnegonajlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%
4łyżki nasion chia
2łyżeczki miodumożna zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem
½łyżeczki ekstraktu z waniliiopcjonalnie
Pudding ciemny
2szklankijagód
4łyżki nasion chia
2łyżeczki miodumożna zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem
2łyżki mleka roślinnegonajlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%
Dodatkowo
1½szklanki jagód
2-3garścienerkowców lub blanszowanych migdałówgrubo posiekane; można uprażyć na suchej patelni
świeża mięta
Instrukcje
Pudding ciemny
Wszystkie składniki (oprócz chia) miksuję w blenderze na gładką masę.
Przelewam masę do miski. Dodaję nasionka i mieszam za pomocą łyżki. Odstawiam na ok. 30 minut do zgęstnienia, mieszając do kilka minut całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po puddingu.
Pudding jasny
Wszystkie składniki mieszam w misce za pomocą łyżki. Odstawiam na ok. 30 minut do zgęstnienia, mieszając do kilka minut całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po puddingu.
Układanie warstw deseru
Układam oba puddingi, jagody i orzechy w szklankach, kieliszkach lub pucharkach, warstwowo. Górną warstwę dekoruję jagodami, migdałami i świeżą miętą.
Szklanki z deserem można jeszcze wstawić na ok. 30 minut do lodówki, do schłodzenia.