Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Deser z malinami
Prosty deser z malinami na bazie jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego, naturalnie słodki dzięki dodatkowi dojrzałych bananów, z chrupiącymi migdałami. Elegancki, łatwy dwukolorowy deser z malin czyli najlepszy deser malinowy dla początkujących.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Chłodzenie:
1
godzina
godzina
Łączny czas:
1
godzina
godzina
25
minuty
minuty
Rodzaj:
Deser
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
deser z malinami
Servings:
3
Calories:
238
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Warstwa ciemnoróżowa
1
szklanka
malin
½
banana
bardzo dojrzały
1
łyżeczka
agaru
lub 2 łyżeczki żelatyny
1
łyżeczka
syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy
opcjonalnie
Warstwa jasnoróżowa
½
szklanki
malin
1
szklanka
mleka kokosowego
lub jogurtu naturalnego
½
banana
bardzo dojrzały
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
2
łyżeczki
agaru
lub 4 łyżeczki żelatyny
1
łyżeczka
syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy
opcjonalnie
DO DEKORACJI
1
szklanka
malin
2
garście
blanszowanych migdałów
świeża mięta
Instrukcje
Masa ciemnoróżowa
Składniki na ciemnoróżową masę (oprócz agaru/żelatyny) miksuję na gładko w blenderze.
Połowę masy podgrzewam w garnku z agarem/żelatyną, mieszając dokładnie do jego całkowitego rozpuszczenia. Zdejmuję z ognia.
Łyżka po łyżce, dodaję pozostałą masę ciemnoróżową, za każdym razem dokładnie mieszając.
Przelewam masę do pucharków i wstawiam do lodówki do stężenia, na ok. 30 minut.
Masa jasnoróżowa
Przygotowuję dokładnie w ten sam sposób co masę ciemnoróżową. Delikatnie studzę.
Formowanie warstw
Na stężałą masę ciemnoróżową nakładam masę jasnoróżową i wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do lodówki do stężenia, na ok. 30 minut.
Dekoruję deser świeżymi malinami, migdałami i miętą i od razu serwuję.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak zrobić
jogurt naturalny domowy
Wartości odżywcze
Serving:
1
pucharek (na bazie agaru i syropu klonowego)
|
Kalorie:
238
kcal
|
Carbohydrates:
22
g
|
Białko:
2
g
|
Fat:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
14
g
|
Sód:
11
mg
|
Potas:
397
mg
|
Fiber:
5
g
|
Cukier:
10
g
|
Witamina C:
21.2
mg
|
Wapń:
29
mg
|
Żelazo:
2.9
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!