Deser z truskawkami i chia wegański lub na bazie jogurtu naturalnego, do przygotowania w dekoracyjnie ułożonych skośnie warstwach jasnej i czerwonej masy.
2szklanki mleka kokosowego lub innego mleka roślinnegomożna zastąpić jogurtem naturalnym w wersji niewegańskiej
8łyżek nasion chia
4łyżeczki miodu lub syropu klonowego czy z agawymożna zastąpić ksylitolem
1łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ćwiartki laski waniliialbo 2 łyżeczki soku z cytryny/limonki
Galaretka truskawkowa
3szklanki truskawekumyte, bez szypułek
agar agar lub żelatynaproporcje wg przepisu na opakowaniu - ilość środka żelującego ma spowodować stężenie 500 ml musu truskawkowego; u mnie było to 5 g agaru lub 10 g żelatyny
2łyżki miodu lub syropu klonowegomożna zastąpić ksylitolem
Do dekoracji
1szklanka truskawekumyte, bez szypułek; pokrojone w ćwiartki
1garśćblanszowanych migdałówgrubo posiekane
świeża mięta
Instrukcje
Galaretka truskawkowa
Truskawki miksuję w blenderze ze środkiem słodzącym. Połowę przekładam do garnka i podgrzewam z agarem lub żelatyną, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Do ciepłej mieszanki dodaję, po 1 łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając, pozostały mus truskawkowy.
Przelewam mus do ukośnie ustawionych pucharków, podpartych np. poduszką czy ściereczką. Zostawiam do wystudzenia i zgęstnienia, następnie przekładam do lodówki, nadal ustawiając ukośnie, do schłodzenia i całkowitego stężenia.
Pudding z chia
W czasie gdy galaretka tężeje w lodówce, przygotowuję pudding z chia, mieszając wszystkie składniki w misce. Odstawiam na ok. 30 minut. Co kilka minut mieszam całość łyżką, żeby nasiona równomiernie rozprowadziły się po całej mieszance.
Przekładam pudding na stężałe galaretki. Posypuję migdałami i truskawkami i dekoruję miętą.
Podane proporcje wystarczą do przygotowania dwóch dużych pucharków deseru lub 4 mniejszych.
Zamiast galaretki można wykorzystać zmiksowane z miodem/syropem/ksylitolem truskawki i układać pudding w pucharkach warstwowo, na przemian z kleksami z musu truskawkowego.