750mlolejurzepakowy lub słonecznikowy, najlepiej bez posmaku goryczki
2żółtka
4łyżeczkimusztardy Dijon
sok z ½ cytryny
1łyżeczkasoli
1łyżeczkacukru
1łyżeczkapieprzudrobno zmielony
Instrukcje
W wysokim naczyniu ubijamy mikserem żółtko z solą, pieprzem i cukrem.
Dodajemy musztardę i nadal ubijamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Cały czas ubijając, do masy żółtkowej dolewamy kilka łyżek oleju (można wlewać "na oko", cienką strużką, bezpośrednio ze szklanki lub butelki). W momencie gdy masa ubije się na sztywno, dolewamy, nadal cały czas ubijając, kolejną, niewielką porcję oleju. Powtarzamy czynności aż do zużycia całego oleju).
Kiedy olej jest już ubity w masie żółtkowej, dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze chwilę, żeby połączył się z pozostałymi składnikami.
Majonez przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Najlepiej zjeść go do 7 dni od momentu przygotowania.