Przepis na dżem truskawkowy bez cukru, słodzony sokiem z pomarańczy, bananem i odrobiną ksylitolu. Dżem bez dodatku pektyny w proszku, najlepszy i niskokaloryczny dżem z truskawek bez cukru.
500gtruskawekświeże lub mrożone, dojrzałe; świeże umyte i osuszone, bez szypułek
1bananbardzo dojrzały, bez skórki, pokrojony na grube kawałki
1pomarańczasłodka, wydrążony miąższ bez błon i wyciśnięty sok
1jabłkonajlepiej czerwone, twarde i słodkie; sparzone, wyszorowane, bez ogryzka, pokrojone na grube kawałki
2-3łyżki ksylitolucukier brzozowy o niskim indeksie glikemicznym
3łyżeczki agar-agarzagęstnik pochodzenia roślinnego; można zastąpić pektyną jabłkową 100% wg przepisu na opakowaniu
Instrukcje
Połowę truskawek odkładam (większe można pokroić na ćwiartki, a średnie i mniejsze zostawić w całości).
Pozostałe truskawki, kawałki banana i jabłka oraz miąższ i sok z pomarańczy miksuję w blenderze i przelewam do garnka. Zagotowuję.
Gotuję na niewielkim ogniu przez 10 minut (dżem ma tylko delikatnie bulgotać, pyrkać w garnku).
Dodaję pozostałe truskawki, mieszam i dodaję ksylitol oraz agar-agar.
Trzymam na niewielkim ogniu jeszcze przez 10 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu, żeby agar-agar dokładnie się rozpuścił.
Myję i wyparzam słoiki od razu wlewam do gorących dżem. Dokładnie zakręcam, trzymając przez rękawicę lub grubą ścierkę i odstawiam do góry dnem.
Owijam słoiki szczelnie za pomocą grubego koca lub ręczników, albo zawijam w ścierki kuchenne i chowam pod grubą kołdrę na 8-12 godzin. Można też pasteryzować je klasycznie lub w piekarniku.
Uwagi
W ten sam sposób można przygotować dżem malinowy bez cukru.