2łyżkicukru lub cukru-pudrupolecam ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny
Do dekoracji
polewa czekoladowa
Instrukcje
Ciasto na eklery
Wodę, masło i sól zagotowuję w rondlu.
Zdejmuję rondel z palnika i od razu wsypuję mąkę, dokładnie i intensywnie mieszając łyżką, aż do uzyskania kuli ciasta. Odstawiam do delikatnego przestudzenia.
Do ciasta wbijam po jednym jajku i dokładnie rozmiksowuję na wysokich obrotach. Kolejne jajko wbijam dopiero po rozmiksowaniu poprzedniego.
Pieczenie eklerów
Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskam ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Eklery powinny mieć długość ok. 5-12 cm i warto nakładać je w odległości min. 4 cm od siebie, bo ciasto rośnie w czasie pieczenia.
Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C (tryb góra+dół; przy włączonym termoobiegu temperaturę trzeba obniżyć o 20 st. C) i piekę przez ok. 20-30 minut. Ciasto powinno być złoto-brązowe.
Dekorowanie eklerów
Po upieczeniu ciasto na eklery od razu wyjmuję z piekarnika i po wystudzeniu przekrawam.
Górne części eklerów moczę w polewie czekoladowej i odstawiam do stężenia.
Mascarpone miksuję na dużych obrotach miksera, od samego początku wlewając stopniowo, cienką strużką, śmietankę. Ubijam do momentu gdy krem będzie stabilnie trzymać się ubijaków od miksera, bez spływania.UWAGA: nie wolno ubijać kremu zbyt długo, bo może się zwarzyć.
Za pomocą szprycy rozprowadzam krem na dolnych częściach eklerów, przykrywam górnymi i delikatnie dociskam.