Słowo kluczowe: ciasto elastyczne na pierogi, ciasto na pierogi elastyczne, elastyczne ciasto na pierogi, elastyczne ciasto na pierogi przepis, elastyczne ciasto pierogowe
Servings: 130pierogów (ok.)
Calories: 223.295kcal
Author: Dorota Kamińska
Składniki
3,5szklankimąki tortowej
1szklankiwodyciepła
1jajko
3-4łyżkioleju
2-3szczyptysoliduże
Instrukcje
Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
Sól rozpuszczam w wodzie.
Do zagłębienia w kopcu z mąki wbijam jajko.
Stopniowo wlewam wodę, cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka.
Stopniowo, kiedy cała woda została już wchłonięta, do ciasta dodaję olej i nadal wyrabiam.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.