Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Eton mess
Brytyjski deser Eton mess czyli bałagan z Eton przygotowywany z bezy, bitej śmietany i truskawek. Można też odejść od klasyki i wykorzystać inne, kolorowe owoce.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Deser
Kuchnia:
Brytyjska
Słowo kluczowe:
eton mess
Servings:
3
Calories:
368
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
3-6
sporych bez
pokruszone na spore kawałki
2
szklanki
truskawek
można zastąpić innymi owocami, np. jagodami, malinami, borówkami, jeżynami, kiwi, mango, brzoskwinią
1
łyżeczka
cukru
można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem
1
szklanka
śmietanki kremówki 30%-36%
schłodzona; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki i mascarpone
1
łyżeczka
octu balsamicznego
opcjonalnie; lub soku z granatów, ewentualnie soku z pomarańczy lub cytryny/limonki
½
łyżeczki
ekstraktu waniliowego
świeża mięta
do dekoracji
Instrukcje
Owoce kroję w kawałki zasypuję cukrem (część odkładam do dekoracji), dodaję wanilię i ocet balsamiczny. Odstawiam, żeby puściły odrobinę soku.
Śmietankę ubijam na gęsto (nie musi być sztywna).
Mieszam śmietankę z kawałkami bezy (kilka odkładam do dekoracji) i owocami z sokiem.
Nakładam deser do pucharków, dekoruję pozostałymi owocami i bezami oraz miętą.
Uwagi
Jak zrobić
bezy
Bita śmietana
- przepis
Wartości odżywcze
Serving:
1
porcja
|
Kalorie:
368
kcal
|
Carbohydrates:
24
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
29
g
|
Tłuszcze nasycone:
18
g
|
Cholesterol:
108
mg
|
Sód:
48
mg
|
Potas:
177
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
20
g
|
Witamina A:
1165
IU
|
Witamina C:
39.7
mg
|
Wapń:
62
mg
|
Żelazo:
0.3
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!