1szklanka białej fasoliduża, np. Jaś; ugotowana; można wykorzystać fasolkę z puszki (ok. 400 g)
2pętka kiełbasy15-20 cm każde; najlepsza będzie kiełbasa o małej liczbie chrząstek
50gboczkusurowy lub parzony; ok. 3 plasterki
1cebulaśrednia; drobno pokrojona
1ząbek czosnku
1-2szklanki pomidorówświeże, bez skórki i pestek, pokrojone w kostkę o boku ok. 1 cm lub z puszki; można też wykorzystać pomidory przetarte, tzw. pulpę pomidorową lub passatę
3łyżki smalcu
½-1łyżeczka chili
1łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Instrukcje
Na smalcu, na małym ogniu, szklimy na głębokiej patelni lub w garnku cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy boczek i kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Mięso powinno być lekko zrumienione, nie może być przypalone.
Dodajemy do garnka fasolę i podduszamy całość przez ok. 5 minut. Fasola nie może rozpaść się na mniejsze kawałki.
Zalewamy całość przetartymi pomidorami, delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Ilość pomidorów można zwiększyć lub zmniejszyć, aby uzyskać pożądaną, bardziej gęstą lub rzadszą konsystencję.
Doprawiamy fasolkę po bretońsku niewielką ilością soli i pieprzu oraz chili i majerankiem.
Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilę, delikatnie mieszając.