250gfiletów z białej rybybez skóry, dokładnie oczyszczone z ości
250gmąki+ dodatkowa do oprószenia ryby
300mlpiwaschłodzone
4łyżeczkiproszku do pieczenia
sól, pieprz
Frytki
800gziemniakówobrane, pokrojone na frytki
olej do głębokiego smażenia
sól
Pasta z groszku
4gałązkiświeżej miętyposiekane
2łyżkimasła
1szklankazielonego groszkutylko nasiona
½cytrynytylko wyciśnięty sok
sól, pieprz
Instrukcje
Ryba
Rozgrzewam piekarnik do 180°C (góra+dół).
W głębokiej patelni rozgrzewam olej do temperatury 190°C.
Rybę posypuję z obu stron solą i pieprzem, następnie oprószam odrobiną mąki.
Mąkę mieszam z piwem i proszkiem do pieczenia do uzyskania konsystencji gęstego ciasta, które nie spływa z łyżki.
Zanurzam rybę w cieście i odczekuję chwilę, żeby ewentualnie usunąć jego nadmiar z filetów. Trzymając za pomocą szczypiec, delikatnie wkładam do rozgrzanego oleju.
Smażę przez ok. 4 minuty, po kilka kawałków, aż ciasto uzyska złocisty kolor.
Odciskam delikatnie nadmiar tłuszczu z każdej ryby na papierowym ręczniku. Przekładam ryby do piekarnika na czas przyrządzania frytek i groszku.
Frytki
Surowe frytki wrzucam na kilka minut do gotującej się, osolonej wody. Odcedzam, kiedy nadal zachowują swój kształt i zostawiam na durszlaku do odparowania.
Olej pozostały po smażeniu ryby rozgrzewam do 180°C i smażę dobrze osuszone frytki na złocisty kolor. Odcedzam i odciskam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. Doprawiam solą.
Pasta z groszku
W tym samym czasie, w którym wrzucam frytki do gotowania w wodzie, zaczynam przygotowywać pastę. Groszek i miętę podsmażam na maśle, na niedużym ogniu, przez ok. 10 minut.
Doprawiam sokiem z cytryny i solą z pieprzem. Ugniatam widelcem lub miksuję w blenderze na gładką pastę. Trzymam pod przykryciem do czasu przygotowania ryby i frytek.
Serwowanie
Serwuję rybę z frytkami oraz pastą z groszku, w której można maczać zarówno kawałki ryby, jak i frytki. Rybę można skropić odrobiną octu lub soku z cytryny.