Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Flan z pora
Flan z pora czyli pomysł na przekąskę na ciepło, bez mięsa lub wegetariańską kolację. Pieczony w piekarniku flan z pora serwowany na gorąco, gotowy w niecałe 30 minut.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
25
minuty
minuty
Rodzaj:
Przekąska
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
flan z pora, flan z porem, flan z pory
Servings:
6
osób
Calories:
100
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
2
pory
duże; tylko białe części
1
Kubek mleka
ok. 300 ml
3
jajka
1
łyżka
oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Instrukcje
Pora kroję kilka razy wzdłuż, a następnie drobno w poprzek.
Na patelni rozgrzewam oliwę i szklę pora.
Jajka rozkłócam widelcem, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dolewam mleko.
Pora wkładam do kokilek ułożonych w większym naczyniu żaroodpornym i zalewam mlekiem z jajkami.
Do naczynia żaroodpornego wlewam wrzątek i piekę flan w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 20 minut.
Podaję gorący.
Wartości odżywcze
Serving:
130
g
|
Kalorie:
100
kcal
|
Carbohydrates:
6
g
|
Białko:
4
g
|
Fat:
6
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Cholesterol:
86
mg
|
Sód:
65
mg
|
Potas:
149
mg
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
695
IU
|
Witamina C:
3.5
mg
|
Wapń:
86
mg
|
Żelazo:
1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!