Fondant czekoladowy czyli przepis na lava cake, znany też jako molten lava cake - ciasto z płynną lawą. Prosty do zrobienia czekoladowy fondant z gorzkiej czekolady, masła, mąki i likieru oraz jajka, do upieczenia w 10 minut.
1kieliszek likieru o smaku pigwy lub pomarańczyok. 40 ml
25gmasła
1jajko
½łyżki mąki
szczyptasoli
1łyżeczka cukruopcjonalnie; można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii; dosłodzić masę można, gdy czekolada jest bardzo gorzka
Do dekoracji (do wyboru)
1kiwiw plasterkach
1garśćmalin lub truskawek
1garśćborówek amerykańskich
bita śmietana
syrop klonowy
cukier puder
Instrukcje
Czekoladę z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
Dodaję likier, cukier, sól i jajko. Rozkłócam trzepaczką.
Dosypuję mąkę, mieszam delikatnie do połączenia składników.
Przelewam masę do kokilek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) na 8-10 minut (masa w szerszych kokilkach powinna piec się krócej od tej w wąskich, wysokich). Masa powinna być ścięta po bokach i miękka w środku.
Wyjmuję fondant czekoladowy z piekarnika i odstawiam na 1-2 minuty.
Obkrawam fondant dookoła, wyjmuję z kokilek i przekładam na talerzyki.