Najlepsze fondue czekoladowe. Przepis na fondue z czekolady z dodatkiem owoców, biszkoptów i ciasteczek czyli jak zrobić fondue czekoladowe krok po kroku
250gpółgorzkiej czekoladynp. deserowa 60%; ok. 2,5 tabliczki
1szklanka śmietanki kremówki
50gmasłaopcjonalnie
Dodatki (do wyboru)
pierniczki, biszkopty, mandarynki, banany, jabłka, ananas, brzoskwinie, truskawki lub inne owoce i ciastka w dowolnej konfiguracji
Instrukcje
W małym rondelku przygotowuję kąpiel wodną (wlewam wrzątek i trzymam na ogniu).
Wstawiam do wrzątku kubek i wlewam śmietankę. Podgrzewam prawie do wrzenia. Dodaję pokruszoną czekoladę i mieszam całość aż do połączenia składników. Pożądaną konsystencję reguluję dodatkową ilością wlewanej stopniowo śmietanki lub masła.
Masę czekoladową przelewam do naczynia do fondue, zapalam świeczkę do podgrzewania.
Podaję z owocami sezonowymi, np. z mandarynkami, pokrojonym jabłkiem, pokrojonymi bananami oraz ciastkami: herbatnikami, pierniczkami czy biszkoptami.