Doskonałe frytki z batatów na obiad lub kolację czy jako imprezowa przekąska. Można doprawić je na różne sposoby: wędzoną papryką, cynamonem lub mieszanką garam masala. Pokazuję jak zrobić frytki z batata.
2batatyumyte i wyszorowane w gorącej wodzie lub obrane
1łyżkaoliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
1łyżeczkawędzonej papryki lub cynamonumożna zastąpić mieszanką przypraw garam masala
sól, pieprz
1łyżkasoku z cytryny lub limonkiopcjonalnie
Instrukcje
Bataty kroję w dość grube frytki (po upieczeniu są bardziej miękkie od ziemniaków).
Doprawiam solą, pieprzem i wybraną przyprawą smakową. Polewam oliwą, skrapiam sokiem z cytryny lub limonki i dobrze potrząsam miską, żeby tłuszcz i przyprawy równomiernie pokryły wszystkie frytki z batatów.
Układam frytki z batata na papierze do pieczenia lub silikonowej macie wielokrotnego użytku.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) lub 180 st. C (termoobieg) i piekę przez ok. 40 minut.
Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do odparowania przez 2 minuty. Następnie zdejmuję płaską łopatką z maty/papieru i serwuję.