1,2kgbatatówugotowane i dobrze odcedzone lub upieczone w piekarniku (pokrojone w ósemki i wstawione do 200 st. C na 30 minut) i przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione jeszcze jak są gorące
300gmąkityp 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu
1łyżeczkasoliszczypta do ciasta, reszta do gotowania
Instrukcje
Bataty, połowę mąki i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta. Stopniowo dodaję pozostałą mąkę, do uzyskania pożądanej konsystencji odpowiedniej do lepienia gnocchi.Pieczone bataty będą potrzebować mniej mąki niż gotowane.
Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
Wykrawam gnocchi za pomocą noża lub drewnianej łopatki. Każde delikatnie roluję za pomocą widelca.
Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzam gnocchi batatowe i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym parmezanem lub innym serem włoskim.