200gsuszonych grzybównamoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie dobrze odciśnięte i pokrojone
1-2szklanki ryżu
1cebuladrobno pokrojona
1lwywaru warzywnegomożna dolać do niego wodę, w której moczyły się grzyby
15liści białej kapusty
2łyżki masła klarowanegow wersji wegańskiej olej roślinny
1łyżeczka papryki w proszku
1-2łyżeczki pieprzu czosnkowego
sól
Instrukcje
Ryż zalewam wrzątkiem w garnku (woda powinna wystawać ok. 3 cm ponad powierzchnię ryżu), dosypuję 1 łyżeczkę soli i gotuję pod przykryciem na sypko, na niewielkim ogniu, aż odparuje.
Cebulę szklę na małym ogniu na tłuszczu.
Dodaję grzyby do cebuli, podsypuję lekko solą i podsmażam całość przez kilka minut na niedużym ogniu.
Liście kapusty sparzam wrzątkiem i zanurzam po kilka sztuk aż zmiękną na tyle, żeby można było zawijać w nie farsz.
Z liści usuwam zgrubienia za pomocą noża.
W misce mieszam ugotowany, lekko ostudzony ryż, zeszkloną cebulę z grzybami i przyprawy na farsz.
Układam farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskam ręką w kształt grubego walca i zawijam gołąbki. Najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze. Farsz musi być dobrze zawinięty, żeby nie wypadł z gołąbków podczas gotowania.
Na dnie garnka, w którym będą gotowane gołąbki, układam kilka liści kapusty. Kładę na nich warstwowo gołąbki.
Zalewam gołąbki wywarem tak, żeby tylko kilka centymetrów górnej warstwy nie było w nim zanurzonych.
Gotuję gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu tak, żeby nie wykipiały, przez ok. 30-45 minut, aż kapusta zmięknie.