500gpiersi z kurczakapokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa
1bakłażanpokrojony na plasterki o grubości ok. 0,5 cm; żeby nie był gorzki, można go mocno osolić, a przed przyrządzeniem opłukać i odcisnąć
½czerwonej lub zielonej paprykipokrojona w słupki o długości ok. 3 cm
100gsera koziego lub sera żółtego albo mozzarellipokrojony w nie za grube plastry
1łyżeczka startej skórki z cytryny
½łyżeczki chili lub paprykiw proszku
oliwa
sól, pieprz
Instrukcje
Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i papryką lub chili oraz skórką z cytryny. Dolewamy też odrobinę oliwy i mieszamy całość. Można odstawić mięso na ok. 30 minut do marynowania.
Plastry bakłażana nacieramy oliwą.
Mięso szybko grillujemy na patelni teflonowej lub ceramicznej, żeby pozostało miękkie, ale delikatnie obsmażyło się z wierzchu. Zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni, opcjonalnie na dodatkowym tłuszczu, grillujemy bakłażana (opcjonalnie można też dołożyć paprykę, jeśli nie zdecydujemy się na późniejsze zapiekanie całości w piekarniku).
Mięso i warzywa układamy dekoracyjnie na talerzu lub w naczyniu do zapiekania, przekładając warzywa plastrami sera (ser rozpuści się pod gorącymi warzywami).
Całość można zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 10 minut.