Najlepsze gruszki w occie czyli przysmak na Boże Narodzenie lub jesienne i zimowe wieczory. Przygotowane w zalewie z białego i czerwonego octu, pasteryzowane w słoikach z cytryną. Pięknie pachną cynamonem.
2½kgtwardych, zielonych gruszekobrane ze skórki, przepołowione, bez gniazd nasiennych
500mlbiałego octu winnego
500mlczerwonego octu winnego
1lwody
250gcukru
1cytrynawyszorowana, sparzona, pokrojona na plasterki, ze skórką, bez pestek
1łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
20goździków
3-4laski kory cynamonu
Instrukcje
Wodę zagotowuję z octem, cukrem i przyprawami.
Wkładam gruszki do zalewy i gotuję przez ok. 10 minut, aż zrobią się delikatnie szkliste. Zostawiam w zalewie do wystygnięcia, odstawiam w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.
Przekładam gruszki do umytych, wyparzonych słoików (w trakcie gotowania gruszek można trzymać słoiki w piekarniku w temperaturze 100 °C). Dokładam plastry cytryny, goździki i laski cynamonowe.
Zalewę zagotowuję.
Zalewam gruszki zalewą, zakręcam słoiki i pasteryzuję przez 10 minut.
Po pasteryzacji zawijam słoiki w ręcznik, następnie owijam grubym kocem lub wkładam pod poduszkę i odstawiam na kilka-kilkanaście godzin do całkowitego wystudzenia.