Gryczanka czyli smaczna kasza gryczana na śniadanie, w formie przypominającej owsiankę. Do zrobienia z ziarnistej kaszy gryczanej lub płatków gryczanych, śniadaniowa kaszka gryczana.
⅔szklankisuchej kaszy gryczanej białej, niepalonejwypłukana w zimnej wodzie, dobrze odcedzona
1szklankamlekapolecam kokosowe lub migdałowe; można wykorzystać też mleko krowie lub wodę/sok z owoców
1½szklankiwody
½łyżeczkicynamonu
½łyżeczkiekstraktu z waniliiopcjonalnie
1szczyptasoliopcjonalnie
Dodatki (do wyboru)
2-4łyżeczkipistacji lub orzechówgrubo posiekane
2łyżkisyropu z agawy lub klonowegomożna zastąpić 1 łyżką miodu
banan, truskawki, jagody, maliny, winogrona, granat, figi lub inne owoce
wiórki kokosowe lub migdały w płatkach
Do dekoracji
nasiona chia lub makmożna posypać wierzch lub po ugotowaniu dodać do kaszki przed przelaniem do miseczek
Instrukcje
W niedużym garnku zalewam odcedzoną z gorącej wody kaszę wodą i mlekiem. Dodaję sól i cynamon. Zagotowuję.
Zmniejszam ogień do minimum (kasza ma delikatnie pyrkać), przykrywam i gotuję przez ok. 20 minut, do uzyskania konsystencji owsianki. W trakcie gotowania nie mieszam.
Zdejmuję kaszę z ognia, przelewam do miseczek. Dekoruję syropem/miodem oraz owocami, wiórkami i orzechami.