Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Grzane wino z rabarbarem
Grzane wino z rabarbarem, przepis na czerwone grzane wino rabarbarowe, które można zaserwować z lodami jako smaczny, letni deser.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
25
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Drink
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
grzane wino z rabarbarem
Servings:
4
osoby
Calories:
244
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
500
ml
czerwonego wina
półsłodkie lub słodkie
100
g
cukru
1
łyżka
miodu
½
łyżeczki
cynamonu
2
goździki
500
g
rabarbaru
Instrukcje
W garnku podgrzewam wino z cukrem, miodem i przyprawami.
Rabarbar kroję na kawałki o szerokości 1-2 cm i wrzucam (najlepiej dwoma partiami) do wina, w momencie gdy zacznie wrzeć. Zmniejszam ogień i gotuję.
Gdy rabarbar zmięknie, wyjmuję go łyżką cedzakową i wkładam do miseczek.
Wino podgrzewam tak długo, aż odparuje do objętości ok. 200 ml. Zalewam nim rabarbar i odstawiam na kilka minut.
Ozdabiam gałką lodów waniliowych i podaję.
Przed podaniem, po lekkim schłodzeniu, można dodać do tak przygotowanego deseru świeże, pokrojone w ćwiartki truskawki lub np. jagody albo jeżyny.
Wartości odżywcze
Serving:
280
g
|
Kalorie:
244
kcal
|
Carbohydrates:
38
g
|
Białko:
1
g
|
Sód:
6
mg
|
Potas:
360
mg
|
Fiber:
2
g
|
Cukier:
30
g
|
Witamina A:
125
IU
|
Witamina C:
10
mg
|
Wapń:
114
mg
|
Żelazo:
0.3
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!