Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
słoiczków po ok. 150 g
Mniejszy
Normalny
Większy
Grzyby marynowane
Przepis na grzyby marynowane z cebulą, gorczycą i przyprawami. Najlepsze grzyby marynowane w occie, wcześniej obgotowane, idealne jako zimna przekąska na domową imprezę.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
30
minuty
minuty
Czas gotowania:
30
minuty
minuty
Łączny czas:
1
godzina
godzina
Rodzaj:
Przekąska
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
grzyby marynowane
Servings:
10
słoiczków po ok. 150 g
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
kg
młodych grzybów
oczyszczone; same kapelusze
Do obgotowania
3-4
l
wody
1
łyżka
soli
½
cytryny
tylko wyciśnięty sok
1
łyżeczka
octu
Zalewa
4
szklanki
wody
1
cebula
pokrojona w piórka
1
szklanka
octu
1
szklanka
cukru lub syropu z agawy
1
łyżka
soli
Dodatkowo do każdego słoika
1-2
listki laurowe
1
łyżeczka
gorczycy
5-6
ziaren
pieprzu
3-4
ziaren
ziela angielskiego
Instrukcje
Obgotowanie grzybów
Wodę z solą i sokiem z cytryny zagotowuję, wrzucam grzyby i gotuję przez 5 minut. Odcedzam.
Przygotowanie zalewy
Wodę z cukrem lub syropem z agawy i solą zagotowuję, następnie dodaję cebulę i blanszuję przez 1 minutę pod przykryciem.
Zdejmuję zalewę z ognia, dodaję ocet i mieszam.
Słoiczki
Na dnie umytych i wyparzonych słoików układam przyprawy i po 1 łyżce cebuli.
Do ¾ wysokości słoików wkładam grzyby i zalewam zalewą tak, żeby przykryła wszystkie składniki. Zakręcam (ale nie za mocno).
Pasteryzuję słoiki przez 15 minut.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak pasteryzować słoiki
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!