Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Guacamole z serkiem Almette z pomidorami
Guacamole z dodatkiem serka z pomidorami, udekorowane świeżymi ziołami i cebulką. Pyszna pasta do zaserowania z pieczywem, chipsami lub do maczania surowych czy grillowanych warzyw.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
0
minuty
minuty
Łączny czas:
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Sos
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
guacamole
Servings:
2
Calories:
684
kcal
Składniki
1
serek Almette z pomidorami
2
awokado
dojrzałe
1
limonka
1
garść
pomidorków koktajlowych
pokrojone na mniejsze części
½
czerwonej cebuli
drobno posiekana
świeża kolendra
kilka gałązek
2
łyżki
oliwy
1
szczypta
soli
Instrukcje
Awokado obieram, wyjmuję pestkę, a miąższ rozgniatam widelcem.
Dodaję łyżkę serka Almette z pomidorami, sok z limonki i mieszam, doprawiając solą do smaku.
Dekoruję guacamole pomidorkami koktajlowymi, kolendrą i cebulą.
Film
Uwagi
Do guacamole David poleca awokado z odmiany „hass”, o ciemnej, grubej skórce.
Żeby sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe wystarczy nacisnąć na ogonek, powinien łatwo wbić się w miąższ.
Zamiast cebuli można użyć szczypiorku lub dymki, są łagodniejsze w smaku.
Guacamole można podać z nachosami, tortillą lub jako dip z surowymi warzywami.
Wartości odżywcze
Serving:
400
g
|
Kalorie:
684
kcal
|
Carbohydrates:
31
g
|
Białko:
14
g
|
Fat:
61
g
|
Tłuszcze nasycone:
10
g
|
Cholesterol:
13
mg
|
Sód:
281
mg
|
Potas:
1431
mg
|
Fiber:
19
g
|
Cukier:
6
g
|
Witamina A:
1190
IU
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
5
mg
|
Vitamin B5:
4
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Vitamin B12:
1
µg
|
Witamina C:
42
mg
|
Vitamin D:
1
µg
|
Vitamin E:
9
mg
|
Vitamin K:
97
µg
|
Wapń:
119
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
2
mg
|
Manganese:
1
mg
|
Magnesium:
86
mg
|
Phosphorus:
270
mg
|
Selenium:
9
µg
|
Zinc:
2
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!