Gulasz wołowy na winie, z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów, cebuli i czosnku oraz korzennych przypraw. Idealny na chłodne, jesienne lub zimowe dni, sycący i rozgrzewający.
1łyżeczkasłodkiej lub ostrej paprykimożna dorzucić też szczyptę chili
1łyżkamąki pszennej lub skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
4łyżkinatki pietruszkiopcjonalnie; drobno posiekana, do posypania gotowego dania
sól, pieprz
Instrukcje
Wieprzowinę zalewam winem i mieszam z przyprawami. Przykrywam i odstawiam na noc (lub na kilka godzin) do lodówki.
Cebulę szklę na połowie klarowanego masła na patelni, podsypując solą. Przekładam do garnka, w którym będzie gotowany gulasz.
Pieczarki duszę przez kilka minut na pozostałym po cebuli tłuszczu. Następnie odkrywam i smażę na średnim ogniu, aż zmiękną. Przekładam do garnka, w którym będzie gotowany gulasz.
Odcedzam wieprzowinę z wina (zachowuję wino!), oprószam mąką. Dodaję pozostałe masło na patelnię i smażę mięso, do zrumienienia. Przekładam do garnka na gulasz.
Zalewam mięso winem i wywarem. Dodaję śliwki i przyprawy.
Duszę gulasz ok. 20 minut, na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Po 10 minutach gotowania gulaszu do garnka dodaję marchewkę.
Gdy wieprzowina zmięknie (do sprawdzenia widelcem), można dodaś sok z cytryny, wymieszać i serwować, np. z chlebem, kluskami lub gotowanym ryżem czy kaszą.