Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
osoby
Mniejszy
Normalny
Większy
Gulasz z indyka z dynią
Gulasz z indyka z dynią inspirowany kuchnią marokańską, do zaserwowania z dodatkiem jogurtu naturalnego i ugotowanego kuskusu. To aromatyczny, dobrze doprawiony gulasz z indykiem na obiad lub kolację, łatwy do zrobienia.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Marynowanie:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
35
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Marokańska
Servings:
3
osoby
Calories:
494
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Mięso i marynata
400
g
piersi z indyka
pokrojona w kostkę
¼
łyżeczki
kurkumy
¼
łyżki
kuminu lub zwykłego kminku mielonego
¼
łyżki
suszonej kolendry
¼
łyżki
cynamonu
1½
łyżki
oliwy z oliwek
extra vergine
sól, pieprz
Sos
500
g
dyni piżmowej lub hokkaido
bez nasion, obrana, pokrojona w kostkę
250
ml
wywaru warzywnego lub drobiowego
1
cebula
połowa drobno posiekana, połowa pokrojona w półksiężyce
1
pomidor
bez nasion, pokrojony w kostkę lub ½ szklanki soku pomidorowego 100%
2
cm
korzenia imbiru
obrany, drobno posiekany
1-2
ząbki
czosnku
drobno posiekany
¼
łyżeczki
kurkumy
¼
łyżki
kuminu lub zwykłego kminku mielonego
¼
łyżki
kolendry
¼
łyżki
cynamonu
1
łyżka
miodu
½
łyżki
octu winnego
1
garść
żurawiny lub suszonych wiśni
nieduża
1½
łyżki
oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
sól, pieprz
Do dekoracji
50
g
sera feta
pokrojony w kostkę
½
czerwonej cebuli
drobno pokrojona
½
sparzonej cytryny
tylko skórka starta z wierzchu, bez miąższu
świeża mięta
½
szklanki
jogurtu naturalnego
Dodatkowo
ugotowany kuskus
Instrukcje
Mięso mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 15 minut.
Dynię gotuję przez 5 minut w wywarze.
Szybko obsmażam indyka w woku, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odcedzam, odkładam do miseczki.
Dodaję do woka pozostałą oliwę i szklę cebulę.
Dokładam pomidor, imbir i czosnek oraz przyprawy, zagotowuję.
Dodaję wywar z dynią, indyka, żurawinę, miód i ocet. Gotuję przez 5 minut.
Serwuję danie z kuskusem oraz jogurtem, posypane cebulą wymieszaną ze skórką z cytryny oraz miętą i fetą.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na YouTube
Uwagi
Jak zrobić
domowy jogurt naturalny
Wartości odżywcze
Serving:
350
g
|
Kalorie:
494
kcal
|
Carbohydrates:
45
g
|
Białko:
35
g
|
Fat:
21
g
|
Tłuszcze nasycone:
5
g
|
Cholesterol:
92
mg
|
Sód:
825
mg
|
Potas:
1150
mg
|
Fiber:
6
g
|
Cukier:
22
g
|
Witamina A:
18375
IU
|
Witamina C:
46
mg
|
Wapń:
260
mg
|
Żelazo:
2.3
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!