1kgfiletów z halibutapodzielone łącznie na 6 porcji
Sos miętowy
1szklanka soku cytrynowego lub z limonki
5łyżeczek sosu rybnego
1łyżeczka sambal oeleklub 1 łyżeczka oliwy wymieszanej z drobno pokrojoną papryczką chili
1łyżeczka startej skórki cytrynowej lub z limonkiowoc wcześnie umyty, wyszorowany i sparzony
½szklanki listków miętydrobno pokrojone
½szklanki brązowego cukrupolecam zastąpić cukrem brzozowym, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny
Marynata do ryby
⅔szklanki drobno pokrojonej trawy cytrynowejlub białej części pora
½szklanki cebulidrobno pokrojona
4-6łyżek masłaniesolone
1szklanka listków miętydrobno pokrojone
2łyżeczki startej skórki cytrynowej lub z limonkiowoc wcześnie umyty, wyszorowany i sparzony
½szklanki soku cytrynowego lub z limonki
Dodatkowo
6liści bananowcaopcjonalnie; można zastąpić folią aluminiową
Instrukcje
Sos miętowy
Sok cytrynowy, miętę, cukier, sos rybny, skórkę z cytryny i sambal oelek dokładnie mieszam i odstawiam.
Marynata do ryby
Pozostały sok cytrynowy, miętę i skórkę cytrynową mieszam, całość mieszanki odstawiam.
Cebulę i trawę cytrynową/pora szklę na połowie masła na najmniejszym ogniu, odstawiam i studzę.
Na liściach bananowca lub kawałkach folii aluminiowej układam cebulę podsmażoną z trawą cytrynową/porem, a na wierzchu kawałki ryby.
Posypuję solą i pieprzem, dodaję pozostałe masło oraz po 2 łyżki mieszanki miętowo-cytrynowej.
Pieczenie halibuta
Zawijam rybę w folię/liście bananowca. Piekę w piekarniku w temperaturze 250 °C przez ok. 15 minut.
Podaję rybę z ryżem i sosem miętowym.
Uwagi
W przypadku cukrzycy do sosu nie wolno dodawać cukru (polecam ksylitol lub syrop z agawy, którego można dodać mniej, bo jest słodszy) i koniecznie trzeba sprawdzić skład gotowych produktów tj. sambal oelek i sos rybny, wykorzystując tylko te słodzone dozwolonymi dla cukrzyków substancjami.