Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Indyjskie curry z kurczakiem
Przepis na indyjskie curry z kurczakiem doprawione imbirem i korzennymi przyprawami, w sosie pomidorowym, przełamane smakiem limonki, podane z orzechami i kolendrą oraz ryżem lub chlebkami naan.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Marynowanie:
4
godziny
godziny
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Indyjska
Servings:
3
Calories:
599
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Mięso i marynata
400
g
piersi z kurczaka
pokrojone w kostkę
½
szklanki
gęstego jogurtu
½
limonki lub cytryny
tylko wyciśnięty sok
½
łyżeczki
kurkumy
½
łyżeczki
mieszanki przypraw garam masala
½
łyżeczki
kuminu
szczypta soli
Sos
½
kg
dojrzałych, słodkich w smaku pomidorów
bez nasion, pokrojone w kostkę lub ok. 300 ml pomidorowej passaty
1
nieduża
cebula
pokrojona w piórka,
½
papryczki chili
czerwona, o długości ok. 12 cm, pokrojona w drobniutką kosteczkę,
1-2
ząbki
czosnku
drobno posiekany,
½
łyżki
świeżo startego imbiru lub ½ łyżeczki imbiru w proszku
½
szklanki
śmietanki kremówki ok. 30% tłuszczu lub mleka kokosowego
½
łyżeczki
słodkiej papryki w proszku
½
łyżeczki
cynamonu
½
łyżeczki
mieszanki przypraw garam masala
3
łyżki
masła klarowanego
sól, pieprz
Do dekoracji
świeża kolendra lub mięta
orzechy nerkowce
grubo siekane
Dodatkowo
ugotowany ryż basmati
chlebki naan
Instrukcje
Mięso mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 15 minut (a najlepiej na kilka godzin)
Rozgrzewam w woku 2 łyżki masła i obsmażam na sporym ogniu kurczaka, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odcedzam, odkładam do miseczki.
Dodaję kolejne 2 łyżki masła i na średnim ogniu podsmażam cebulę, chili i cynamon przez ok. 5 minut.
Dodaję czosnek, imbir, paprykę i mieszankę garam masala, podsmażam przez ok. 1 minutę.
Dokładam pomidory lub passatę, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem, zagotowuję.
Dodaję kurczaka i duszę całość jeszcze przez ok. 5 minut.
Dodaję śmietankę i pozostałe masło, delikatnie mieszam, podgrzewając, do całkowitego roztopienia masła.
Serwuję z ugotowanym ryżem, po wierzchu posypane siekaną kolendrą lub miętą oraz posiekanymi, uprażonymi na suchej patelni nerkowcami.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na YouTube
Uwagi
Przydatne poradniki
:
Jak zrobić
masło klarowane
Jak zrobić
domowy jogurt naturalny
Wartości odżywcze
Serving:
350
g
|
Kalorie:
599
kcal
|
Carbohydrates:
22
g
|
Białko:
38
g
|
Fat:
41
g
|
Tłuszcze nasycone:
20
g
|
Cholesterol:
179
mg
|
Sód:
196
mg
|
Potas:
1198
mg
|
Fiber:
3
g
|
Cukier:
8
g
|
Witamina A:
2085
IU
|
Witamina C:
45
mg
|
Wapń:
112
mg
|
Żelazo:
2.7
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!