4dość spore plastry piersi z indykaw miarę grube, żeby można było wyciąć kieszonkę
4łyżeczki startego parmezanu lub innego żółtego sera
¼czerwonej paprykipokrojona w drobną kostkę
¼zielonej paprykipokrojona w drobną kostkę
2ząbkiczosnkudrobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
2łyżki mąki
2łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól
Instrukcje
Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem, posypuję solą i pieprzem i nacieram czosnkiem.
W każdym kawałku indyka, przy pomocy dużego i ostrego noża, wycinam otwór tak, aby powstała kieszonka.
Nadziewam wszystkie kieszonki papryką pomieszaną z parmezanem (po ok. 2 łyżki nadzienia na 1 kieszonkę), zapinam wszystkie kieszonki za pomocą wykałaczek.
Lekko prószę mąką, obsmażam na oliwie aż do zrumienienia.
Następnie dolewam ¼ szklanki wrzątku, przykrywam patelnię i duszę całość do miękkości.
Podaję z puree ziemniaczanym i sałatką z selera.
Uwagi
Indyk z papryką i parmezanem bezglutenowy - mąkę pszenną należy zastąpić mąką bezglutenową