Doskonała jajecznica z boczkiem i cebulą lub szczypiorkiem. W wersji klasycznej to tylko jajka, cebula i boczek z przyprawami, ale proponuję dodatek śmietanki i parmezanu dla bogatszego smaku.
2-4plastryboczkugotowany lub wędzony; pokrojony w niedużą kostkę
1cebulamała, drobno posiekana; można zastąpić 2 łyżkami szczypiorku i posypać nim gotową jajecznicę
2łyżkiparmezanuutarty na tarce o drobnych oczkach
3łyżeczkisłodkiej śmietankido zup i sosów, do 12% tłuszczu
1łyżkamasła
1szczyptabiałego pieprzu
1szczyptasolimożna pominąć, jeśli boczek jest solony
Instrukcje
Boczek podsmażam na patelni, na której potem będzie smażona jajecznica. Gdy się zrumieni, odcedzam z wytopionego tłuszczu i odkładam na talerzyk.
Białka rozkłócam w misce ze śmietanką, solą i pieprzem.
Z patelni zbieram za pomocą łyżki większość pozostałego po smażeniu boczku tłuszczu, następnie dodaję masło i cebulę i szklę ją na niedużym ogniu.
Wlewam rozkłócone białka i delikatnie mieszając, smażę na niedużym ogniu. Gdy się lekko zetną, dodaję żółtka, ser i zrumieniony boczek.
Dosmażam jajecznicę do pożądanego stopnia wilgotności/suchości. Warto pamiętać, że masa jajeczna będzie się ścinać i wysychać jeszcze chwilę po przełożeniu na talerz.
Dekoruję listkami bazylii lub szczypiorkiem i od razu serwuję.
Uwagi
W najprostszej wersji można pominąć dodatek sera i śmietanki. Wystarczy wtedy zrumienić boczek, następnie zdjąć go z patelni, odcedzić nadmiar tłuszczu, dodać masło i cebulę, a potem wbić całe jajka.