Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
osoba
Mniejszy
Normalny
Większy
Jajecznica z kurkami
Pyszna jajecznica z kurkami, smażona na maśle klarowanym, z dodatkiem zeszklonej cebuli, odrobiny gorczycy, która przyjemnie chrupie i świeżych ziół.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Śniadanie
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
jajecznica z kurek, jajecznica z kurkami
Servings:
1
osoba
Calories:
391
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
2-3
jajka
½
cebuli
nieduża; drobno pokrojona
50-100
g
kurek
dokładnie umyte w zimnej wodzie i przelane wrzątkiem na durszlaku
świeża bazylia
1
łyżka
klarowanego masła
lub np. oleju kokosowego
1
łyżeczka
gorczycy
opcjonalnie
szczypta soli
Instrukcje
Krok opcjonalny: Na suchej patelni prażę gorczycę (powinna się rozgrzać i zacząć lekko strzelać).
Dodaję masło i na niewielkim ogniu szklę cebulę do miękkości.
Do zeszklonej cebuli dodaję kurki (mogą być pokrojone, ale ja wolę w całości) i przesmażam na średnim ogniu aż zmiękną.
Do grzybów wbijam jajka i trzymam całość (bez mieszania!) na średnim ogniu, żeby białko lekko się ścięło.
Mieszam całość, żeby żółtka połączyły się z białkami, a jajecznica uzyskała pożądaną konsystencję.
Dekoruję jajecznicę bazylią i serwuję.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
masło klarowane
Jak sprawdzić świeżość jajka
Wartości odżywcze
Serving:
1
porcja na bazie 3 jajek i 100 g kurek
|
Kalorie:
391
kcal
|
Carbohydrates:
13
g
|
Białko:
19
g
|
Fat:
28
g
|
Tłuszcze nasycone:
13
g
|
Cholesterol:
529
mg
|
Sód:
276
mg
|
Potas:
768
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
995
IU
|
Witamina C:
5
mg
|
Wapń:
102
mg
|
Żelazo:
6
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!