Jajecznica z serem - przepis na jajecznicę z serem na klarowanym maśle, z dobrej jakości jajek. Taka jajecznica może być zaserwowana z cebulą oraz, opcjonalnie, świeżymi lub suszonymi ziołami.
4-5jajeknajlepsze będą jajka wiejskie, ściółkowe lub z wolnego wybiegu
1cebuladrobno pokrojona
20-40gseradowolny ser biały lub żółty, a nawet pleśniowy; pokrojony w nieduże kawałki lub starty na tarce o grubych oczkach, w zależności od rodzaju sera
30gmasła
sól
Instrukcje
Na stopionym maśle, na małym ogniu, szklę cebulę.
Do cebuli wbijam ser i czekam, aż zacznie się rozpuszczać. Wbijam jajka i na średnim ogniu lekko je ścinam, nie mieszając.
Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).
Zmniejszam ogień i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią.
Uwagi
Można też przygotować tę jajecznicę, wbijając na patelnię jajka rozkłócone w misce i wymieszane z kawałkami sera. Wolę jednak metodę ze ścinaniem białek, żeby zachować jak najwięcej składników odżywczych w żółtkach.Przydatne poradniki: