6jajekśredniej wielkości (rozmiar M; o temperaturze pokojowej - wyjęte z lodówki 1 godzinę wcześniej)
Instrukcje
Przygotowuję garnek, który pomieści łatwo wszystkie jajka w jednej warstwie tak, żeby była pomiędzy nimi choć odrobina wolnej przestrzeni.
Do garnka wkładam jajka i wlewam tyle wody, żeby mogła przykryć jajka na wysokość ok. 3 cm.
Na ¾ mocy palnika doprowadzam wodę do wrzenia (ma mocno zabulgotać na całej powierzchni). Wyłączam ogień, przykrywam garnek.
Zostawiam jajka na 1-2 minuty pod przykryciem (będą bardziej lub mniej miękkie w środku).
Wyjmuję jajka za pomocą łyżki, schładzam przez chwilę skorupki w zimnej wodzie, żeby zatrzymać proces gotowania i serwuję.
Uwagi
Jajko o temperaturze pokojowej można też, za pomocą łyżki, włożyć do gotującej się wody i gotować przez 10-12 minut.Jajko w rozmiarze S - skracam czas gotowania o 1 minutęJajko w rozmiarze L - wydłużam czas gotowania o 1 minutęUgotowane jajko na twardo, nieobrane, można przechowywać w lodówce przez 7 dni.Przydatne poradniki