2kromkichlebakwadratowe; można zrobić z nich tosty i natrzeć kawałkiem czosnku
4plastryawokadomożna zastąpić mozzarellą
2plastrypomidora
6listkówbazyliimożna zastąpić miętą, kolendrą, natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem
1łyżkamasła klarowanego lub oliwy
sól, pieprz
Instrukcje
Rozgrzewam dobrze patelnię, topiąc na niej klarowane masło.
Na roztopione i dobrze rozgrzane masło wbijam całe jajka i czekam na ścięcie białek, żeby nie rozpływały się po patelni.
Zmniejszam płomień i smażę na średnim ogniu (nie za mocnym, żeby nie pryskał tłuszcz), aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie ciemne i płynne w środku.
Chleb smaruję masłem lub delikatnie polewam oliwą. Układam awokado, a na nim plastry pomidora.
Przekładam jajka na kanapki, posypuję bazylią i doprawiam solą i pieprzem.