Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Jak oczyścić karczochy
Jak oczyścić karczochy krok po kroku i co trzeba zrobić przed ich gotowaniem lub pieczeniem.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Półprodukt
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
jak oczyścić karczochy
Servings:
0
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
karczochy
umyte pod bieżącą wodą
1
l
wody
½
cytryny
Instrukcje
Odcinam łodygi tuż pod nasadą lub odrobinę niżej (zaokrąglona część łodygi tuż pod kwiatem również może być smaczna).
Obieram karczochy z zewnętrznych, twardszych liści, odcinając je za pomocą noża.
Czubki pozostałych, zwiniętych liści, obcinam na długości ok. ⅓ całego karczocha.
Oczyszczam nasadę łodygi (jeśli karczoch jest młody) lub obcinam.
Przecinam karczochy wzdłuż, na pół.*
Ze środka usuwam nożem sztywne listki i część kędzierzawą (jeśli występuje).
Sok z cytryny wyciskam do miski z wodą.
Zanurzam karczochy w wodzie z cytryną na ok. 10 minut.
Kroję karczochy na plastry o szerokości ok. 3-5 mm.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
* Opcjonalnie karczochów można nie przecinać, tylko wybrać środkowe listki i część kędzierzawą za pomocą ostro zakończonej łyżeczki. Tak oczyszczone karczochy świetnie nadadzą się do faszerowania i grillowania lub zapiekania w całości.
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!