świeże grzybyoczyszczone; polecam nie myć grzybów w wodzie przed suszeniem, żeby niepotrzebnie nie nabrały dodatkowej wilgoci
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na temperaturę 30-50 °C (z termoobiegiem). Polecam na początek niższą temperaturę i obserwację, czy grzyby nie suszą się zbyt szybko. To bardzo ważne, zwłaszcza jeśli są ułożone na blaszce.
Układam grzyby na kratce lub blaszce (kratka jest lepszym rozwiązaniem ze względu na dostęp powietrza do grzybów od spodu) wyłożonej papierem do pieczenia.Pomiędzy grzybami powinny być odstępy, żeby swobodnie krążyło wokół nich powietrze.
Suszę grzyby przez 1 godzinę w zamkniętym piekarniku. Następnie otwieram i wietrzę piekarnik, wycierając suchą ściereczką całą nagromadzoną wilgoć.Grzyby w tym czasie są wyjęte z piekarnika i przykryte papierowymi ręcznikami.
Obracam grzyby spodem do góry i wkładam do piekarnika na kolejną godzinę.Powtarzam czynności do całkowitego ususzenia grzybów.
Studzę grzyby do temperatury pokojowej. Następnie zamykam w szczelnych pojemnikach plastikowych lub szklanych.